Het beroep doktersassistente

Het beroep doktersassistente is een heel afwisselend beroep. Er komen allerlei facetten aan te pas bij dit beroep. Dit kan dus heel afwisselend zijn. De naam ‘doktersassistente’ zegt het eigenlijk al. Je assisteert de arts of dokter. Hierbij komen veel zaken kijken en je bent een belangrijke spil in de organisatie. Je voert niet alleen medische werkzaamheden uit, maar ook administratieve taken, organisatiewerk en je bent het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Omdat je met de opleiding doktersassistente op veel verschillende plekken kan werken en in veel verschillende functies, zijn er ook allerlei verschillende taken en werkzaamheden mogelijk bij dit beroep.

Na de opleiding doktersassistente

Na de opleiding doktersassistente op mbo niveau 3 kun je een aantal kanten op. Dit zijn een aantal voorbeelden van plekken waar je zou kunnen gaan werken na de doktersassistente opleiding:

  • Huisartsenpraktijk;
  • EHBO post;
  • Polikliniek in een ziekenhuis;
  • Centrum voor gezondheidszorg;
  • Verzorgingstehuis;
  • Verpleegtehuis;
  • Centrum voor sociale gezondheidszorg;
  • GGD-instelling.

Dit zijn een aantal voorbeelden van mogelijke werkplekken. Het ligt natuurlijk per werkplek er aan wat je precieze werkzaamheden en taken zijn als doktersassistente. Zo kunnen je werkzaamheden in een ziekenhuis ook heel erg variëren, gezien de plek waar je assisteert. Je kunt bijvoorbeeld baliemedewerker zijn, maar ook een medisch assistent, waarbij je de dokter meer op medisch vlak bijstaat. Ongeveer de helft van alle doktersassistenten werkt in de huisartsenzorg.

Medische handelingen

Taken van een doktersassistenteAls doktersassistente moet je na je opleiding doktersassistente in staat zijn om eenvoudige medische handelingen uit te kunnen voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: bloed afnemen, verband aanleggen, bloeddruk opmeten, het aanstippen van wratten, urine testen uitvoeren, hechtingen aanbrengen en injecties geven. Je assisteert als het ware de behandelaar. Je assisteert bijvoorbeeld ook bij het klaarleggen van instrumenten om medische handelingen uit te voeren.

Administratieve werkzaamheden

Na de doktersassistente opleiding moet je ook in staat zijn om administratieve en organisatorische werkzaamheden uit te voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: correspondentie met patiënten en ‘klanten’, het te woord staan van patiënten en ze (eventueel) voorlichting geven, telefoontjes aannemen met vragen en het beheren van de agenda (plannen van afspraken, enzovoort).

Contact met mensen

Het belangrijkste aspect van het werk van een doktersassistente is misschien wel het contact met mensen. Dit is de basis. Zorg is mensenwerk. Je sociale- en communicatieve vaardigheden zijn zeer belangrijk. Vaak ben jij als doktersassistente het eerste ‘gezicht’ van een instelling, een praktijk of een afdeling. Een goede, betrouwbare indruk achterlaten kan dan belangrijk zijn.

‘Meegaan met je tijd’

Als doktersassistente is het belangrijk dat je na de opleiding tot doktersassistente en later als je in de praktijk aan de slag gaat, jezelf blijft inlezen, scholen en praktijkervaring blijft opdoen. Regels kunnen bijvoorbeeld veranderen. Dan is het belangrijk dat je daar van op de hoogte bent.

Zoals je leest is het een heel breed beroep waarbij je veel met mensen te maken hebt. Het is ook zeer afwisselend omdat je ook medische taken mag uitvoeren als doktersassistente. Maar voordat je dit beroep kan gaan invullen, is een opleiding doktersassistente een must.

Ben je benieuwd wat je ongeveer zou kunnen gaan verdienen na de opleiding tot doktersassistente? Lees er meer over bij het salaris van een doktersassistente.