Onderdelen in de opleiding doktersassistente

Als je de opleiding doktersassistente wilt gaan volgen, wil je natuurlijk wel weten wat er zoal aan bod komt bij deze opleiding. Op deze pagina geven we een kort overzicht van onderdelen die in de meest voorkomende opleidingen zitten. Natuurlijk is elke opleiding doktersassistente bij elke opleider niet helemaal identiek.

De kerntaken in de opleiding doktersassistente

Voor deze opleiding zijn drie kerntaken opgesteld die aan bod moeten komen in de opleiding doktersassistente:

Kerntaak 1: Het zorgdragen voor intake, voorlichting en advies.
Kerntaak 2: Bijdragen aan medische zorg.
Kerntaak 3: Uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken.

De uitvoering in de opleiding van deze kerntaken bij alle verschillende aanbieders van de mbo opleiding tot doktersassistente.

Bij de meeste opleiders wordt gewerkt in periodes of modules waarin je een vak krijgt.

Vakken en onderwerpen

Enkele voorbeelden van vakken en onderwerpen die aan bod komen bij deze opleiding zijn Engels, Nederlands, Rekenen, Medische Kennis, Timemanagement, Organisatie van de Zorg, Voorlichting en Preventie, Administratie, Omgangskunde, Loopbaan & Burgerschap, Computervaardigheden, Basiskennis Doktersassistent, Communicatie en Anatomie.

Bovenstaande opsomming is zo maar een willekeurig rijtje met vakken of onderwerpen die aan bod kunnen komen bij de opleiding tot doktersassistente. Als je de details van het programma van een opleiding wilt weten, kun je bij de specifieke opleider terecht. Het is namelijk zo dat elke opleiding anders is opgezet. Hierbij blijven de drie kerntaken, die zijn opgesteld natuurlijk centraal staan.

Stage

Bij de opleiding tot doktersassistente op mbo niveau 4 zal je ook nog een stage moeten volgen. Dit wordt Beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd en is verplicht.

Conclusie

Bij elke ‘aanbieder’ van deze opleiding wordt de nadruk ergens anders op gelegd. Kijk dus bij de betreffende aanbieder naar het vakkenpakket en welke onderwerpen aan bod komen.